Resimdeki madımak yemeğini geçenlerde annem pişirmişti.Yanında yoğurtla çok nefis oluyor.
Bahar aylarında doğada sıkça rastlanan ‘Madımak’
otu, şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.
‘Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOP) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, “Yabancı otlarla sağlıklı yaşam” adlı kitabında, özellikle Tokat, Sivas, Yozgat ve bölgesinde sıkça rastlanan madımak otunun özelliklerine dikkati çekti.
Kitapta yer alan bilgilere göre, madımağın “drog” denen yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor. Halk dilinde keçimemesi, kuşekmeği ve söğüt otu olarak bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.
Madımak Oylum OylumSivas-Fahri Karaoğlan-Nida Tüfekçi
Madımak Oylum OylumGeliyor Civan Da Boylum
Civan Boylum Gelirse
Şen Olur Benim De Gönlüm
Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak
Madımak Bişer Oldu
Tencerem Taşar Oldu
Günde Yediğim Şamarlar
Bir İken Beşer Oldu
Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak
Madımak Biçim Biçim
Ölüyom Senin De İçin
Madımak Toplar İken
Başımdan Düştü Çitim
Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak
YAPILIŞI:
Madımaklar seçilip ince ince kıyılır.(robotta çektiklerini duymuştum.)Bir tencerede haşlanır.İçerisine bulgur eklenir.Bir tavada doğranmış yeşil soğan,kuru soğan,arzuya göre sucuk,pastırma biraz yağda kızartılır.Varsa biraz çemen eklenip karıştırılır.Madımakların üzerine eklenip karıştırılır.Biraz daha pişirilir.Yoğurt ile servis yapılır.Afiyet olsun.(Bulabilirseniz soğanın yerine köremen otunun kurusunu kullanmalısınız.)
NOT:Kuru madımak ılık suda bekletilir.Sonra avucumuzda suları sıkılarak alınır.Bir tencereye biraz kaynamış su ile konur.Haşlanınca yukarıdaki işlem aynı şekilde yapılarak pişirilir.
0 yorum:
Yorum Gönder